Korte geschiedenis van JavaScript verteld door JS specialisten

JavaScript wordt al meer dan twee decennia lang beschouwd als één van de meest populaire programmeertalen voor het maken van interactieve pagina applicaties. Maar in de eerste tien jaar na de oprichting in mei 1995 was het een van de meest onderschatte coderingstalen. Laten we een duik nemen in de geschiedenis van JavaScript.

  

Geschiedenis overzicht van Javascript.

JavaScript werd in slechts 10 dagen geschreven door een ingenieur van Netscape bekend als Brendan Eich onder de naam Mocha. Het werd toen benoemd als LiveScript in september 1995 gedurende de eerstvolgende beta release van Netscape Navigator 2.0. In december werd het opnieuw uitgebracht maar nu onder de naam Javascript als een marketing truck. Deze naam was een bron van verwarring tussen Javascript en JAVA.

Grote doorbraak

Zoals hierboven vermeld werd deze programeertaal niet 100% gewardeerd in de eerste jaren na lancering en vooornamelijk gebruikt door amateurs. Echter in 2004 kwam een doorbraak door de lancering van een webapplicatie, genaamd Gmail die gebruik maakte van Javascript. Het potentieel van deze client-side taal ging hierbij viraal en ieders aandacht was getrokken. In tegenstelling tot de concurrentie, hotmail en Yahoo!, kan Gmail onmiddelijk reageren op de gebruikersinteractie.

Andere mijlpalen

In 2005 lanceerde Google interactieve online kaarten beter gekend als Google Maps. Deze applicatie maakte gebruik van Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) waarin Javascript een basis vormt. Met experten in Ajax Javascript was het mogelijk webapplicaties aan te maken waarbij de gegevens op de achtergrond geladen werden zonder dat de volledige pagina vernieuwd moest worden. Verder lanceerde Google in 2008 de Chrome-browser met een snellere JavaScript-engine, V8, om webapplicaties te ondersteunen in zijn moderne browser.

In 2010 verscheen Twitter, ook dit was een grote doorbraak voor Javascript. Er werd immers een nieuwe architectuur gecreerd waarin zowel server-side als client-side opgebouwd waren in Javascript. In 2012 haalde Twitter dit naar de voorgrond wat leide tot een reductie van 80 % voor het  laden van de client-side pagina.

In 2013 maakte ook Airbnb gebruik van deze technologie. Node.js werd geïntroduceerd als framwork, zowel als client en server-side.

Tot slot kunnen we besluiten dat Javascript een succesverhaal is geworden als server-side taal en nog veel potentieel heeft in de toekomst als coderingstaal.

Bekijk meer informatie over de Outsourcing Website Ontwikkeling, Ext JS Ontwikkelings Agentschap en Angularjs Web Ontwikkelings Bedrijf.

Reacties

Nice writing style. Looking forward to reading more from you.,I finally decided to write a comment on your blog. I just wanted to say good job. I really enjoy reading your posts.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
6adaa2
Onthoud mijn gegevens!